| Forum -> Polskie Szlaki -> Krajtroterzy -> Rafał Radosz | |
| Autor | Wiadomość |
|
Wysłano: 2010-03-01 13:57:11
Witam wszystkich miłośników wycieczek. Mam do Was ogromną prośbę, chciałem się wybrać z rodziną w te wakacje po Polsce. Chciałbym zwiedzić wybrzeże, może przy okazji też mazury. Mam na to ok.2 tyg, pojedziemy przyczepą kempingową a ruszamy z Częstochowy. Piszcie i przysyłajcie propozycje na ten rodzinny rajd. Pozdrawiam.
|
|
|
Wysłano: 2010-03-02 16:41:36
To zależy co lubisz i jakie masz dzieci. Ale w objazdówkach raczej chodzi o to, żeby zobaczyć to co najsłynniejsze, niekoniecznie zaciszne. Więc polecam Łebę, ale nie samą zatłoczoną mijescowość a ruchome wydmy znajdujące się nieopodal.
To mniej więcej środek wybrzeża, potem kierując się na wschód na pewno zahaczylabym o Trójmiasto - molo w Sopocie i przepiękną starówkę Gdańską. Dalej na wschód ciekawy jest na pewno Hel i słynne już fokarium. Na pewno starczy też czasu na Mazury - Mikołajki - miejscowość gwiazd polskich :) i największe jeziora, warto też wracając zatrzymać się w kilku warmińskich miejscowościach z pokrzyżackimi zamkami, oczywiście Malbork, Kwidzyn jest ciekawy i wiele innych. Ja bardzo lubię objazdówki, za jednym razem można wiele zobaczyć, ale jest to męcząca forma wypoczynku, trzeba lubić i mieć "odrośniete" dzieci :) Pozdrawiam |
|
|
Wysłano: 2010-03-06 13:05:31
Dzięki za wskazówki, mam córkę 5 lat i chciałem jej troszkę pokazać otaczający nas świat. Myślę że będzie zadowolona z naszych wakacji,
jest ciekawa wszystkiego jak to małe dziecko. Na pewno będzie to troszkę męczące, ale jestem dobrej myśli. Zastanawiałem się nad kupnem jakiegoś przewodnika turystycznego po Polsce. Co możesz polecić, chodzi mi o miejsca które warto zobaczyć i gdzie można się zatrzymać na postój (kemping) . Pozdrawiam |
|
|
Wysłano: 2010-03-12 14:30:31
Pascal ma dość dobre przewodniki, ale na pewno można znaleźć inne całekim niezłe, warto wejść do empiku albo inenj dobrej księgarni i pooglądać kilka podsoim kątem. można kupić przewodnik po konkretnym regionie, wtedy się mniej zapłaci i są konkretniejsze informacje. Można zainwestować w całą Polskę, ale to trzeba dużo jeździć, bo te informacje jednak co kilka lat się dezaktualizują :)
|
|
|
Wysłano: 2010-06-07 21:49:45
Przy okazji podróży wzdłuż wybrzeża proponuję odwiedzić mijane latarnie morskie. Widoki niezapomniane, a jednocześnie możesz spróbować zarazić swoją małą turystkę zbieraniem pieczątek dla uzyskania odznaki turystycznej miłośnika latarń morskich
|
|
|
Wysłano: 2010-06-08 13:41:23
Dzięki za wskazówki na pewno ta forma (małego odkrywcy)też jej się spodoba.
|
|
|
Wysłano: 2010-06-08 17:19:17
Nie wiem dlaczego, ale jakiś złośliwy chochlik ucina mi mój wpis po kilku linijkach tekstu, a próbowałem już trzy razy. Otóż jeżeli wreszcie uda mi się dodać ten tekst w całości, to chcę jeszcze coś podpowiedzieć w kwestii niezłych przewodników. Jako, że "posiadam" dwóch małych turystów w ubiegłym roku nabyłem dwie ciekawe pozycje: "POLSKA z dziećmi" i "POLSKA z historią" wydane przez CARTA BLANCA. Obydwie napisane przystępnym językiem, wiele map i planów miast, szczegółowe opisy ciekawych miejsc, mnóstwo praktycznych porad, adresy www, namiary na lokalne punkty IT i wiele innych naprawdę przydatnych informacji, które mógłbym dalej wymieniać :) W każdym razie szczerze polecam. Chciałem jeszcze dodać, że mój młodszy turysta zaczął samodzielnie zbierać pieczątki w wieku 4 lat i do dzisiaj (7 l.) sprawia mu to niesamowitą frajdę.
Ostatnio edytowany: 2010-06-08 22:00 |
|