Austria cz. II - Hochalpenstrasse - Forum

Autor Wiadomość
Wysłano: 2012-01-11 20:25:01

Wiesz Toju, (nawiasem mówiąc całkiem mile brzmi to nowe imię), na austriackiej ziemi nie byłem już prawie 9 lat. Miło więc tam popatrzeć. A jak wiesz, za czasów moich dziadków Wiedeń był naszą stolicą, bo Księstwo Cieszyńskie należało od stuleci już wcześniej do Cesarstwa. I według zapewnień dziadków - to były najlepsze czasy dla ludzi pod każdym względem. Jako patriota to jestem szczęśliwy, że mieszkam w Polsce, ale... czasem mam serdecznie dość. I marzy mi się (zresztą nie tylko mnie tylko całej rzeszy), aby odrestaurować Księstwo i włączyć pod koronę wiedeńską. Przynajmniej nasze wnuki miałyby zapewnioną przyszłość na odpowiednim poziomie. Ale to tylko marzenia.

Dzięki za relację i pozdrawiam.

Wysłano: 2012-01-11 21:28:35

Masz rację Stasiu, nieźle byłoby mieć stolicę w Wiedniu :). Tymczasem nasze wnuki mają przed sobą mniej różową przyszłość, niestety, są marzenia, które nie mają szans się spełnic.

Pozdrawiam

Wysłano: 2012-01-11 21:34:46

Przepraszam za jakość zdjęć. Są przechwytywane z kamery, bo robione w czasie gdy bardziej od zdjęć fascynował mnie żywy obraz. Zresztą film o wiele lepiej upamiętnia przeżycia i wcale z niego nie zrezygnowałam - z dalszych  wypraw robię i zdjęcia i filmy.

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających i biorę się za pisanie relacji. Dzięki filmowi nie mam z tym problemów, chociaż jeszcze wszystko tkwi głęboko w pamięci :)

Wysłano: 2012-01-11 22:11:51

Ale mi sprawiłaś niespodziankę Toju! Tę drogę częściowo przemierzyłam ale w odwrotnym kierunku- jadąc z Włoch. Spalismy jedną noc w miejscowości Fusch. To byl maj i na trasie bylo tak dużo śniegu, że tablicę ze zdjęcia 49- mieliśmy na wysokości łydek.Twoje zdjęcia w znakomity sposób oddają klimat tych terenów, piękne krajobrazy, wijące się serpentyny. Fajnie tak unosić się w chmurach:-) Cudeńka pokazujesz Toju! Bardzo podoba mi się zdjęcie z tęczą i oczywiście świstak. Prawdziwy? Świetna jest też mućka- choć nie fioletowa. Cieszę się, że zmobilizowałaś się do przedstawienia swojej wyprawy, teraz niecierpliwie czekam na relację. Pozdrawiam :-)Acha i jeszcze jedno. Ja też uważam, że nieźle by było mieć stolicę w Wiedniu...Ech :-)

Wysłano: 2012-01-11 23:45:15

Danusiu, fajnie, że znasz tę trasę, jest wspaniała i polecam każdemu.

Zmobilizowałam się i napisałam relację, następna będzie wyprawa do wodospadów Krimml, najwyższych w Alpach.

Pozdrawiam

Społeczność

Posiadamy:
5186 użytkowników,
136112 zdjęć,
14039 postów.
631 wycieczek,
285 miast,

Newsletter

Twój e-mail:
Twoje imię:
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Ostatnio na forum

Świat wycieczki
Strona główna | Kontakt | Regulamin

Zwiedzaj Świat 2008 - Turystyka na Świecie
Lukana Łukasz Piernikarczyk
Przewodnik, turystyka na Świecie - Turystyka w najlepszym wydaniu