|
|
Wysłano: 2007-03-26 15:51:43
W sumie nieczęsto w górach bywam, ale tej zeszłej zimy zostałem do tego zmuszony ;) (wycieczka z firmy).
Jako, że zupełnie nie miałem butów które chociaż w najmniejszym stopniu nadawałyby się do chodzenia zimą po lekkich górach wybrałem się do sklepu i (przyznaję) niewiele się rozglądając zakupiłem stosunkowo tanie buty firmy HI-TEC.
Moje wrażenia są jak najbardziej pozytywne - w czasie tygodniowej wycieczki w której nie raz chodziliśmy w głębokim śniegu buty pozostawały suche i przyjemne :) Udało mi się też ani razu nie wywrócić - podeszwę więc opisałbym jako stabilną i pewną. Buty są bardzo wygodne. Teraz używam ich jako zwykłe zimowe buty i również jestem bardzo zadowolony. Dość pewnie wchodzę na śliskie chodniki i jeszcze ani razu (odpukać) nie udało mi się przewrócić. Tak więc jestem dość zadowolony, tym bardziej, że buty były stosunkowo tanie.
Mam słabe rozeznanie w tym temacie ale chciałbym na przyszłość zapytać - co sądzicie o tej firmie i jak ona wypada na tle innych? Jakie buty są najlepsze do chodzenia po górach? Na co zwrócić uwage kupując takie buty?
Pozdrawiam
Marcin
|
|
|
|
|
Wysłano: 2007-03-26 19:38:05
My z Łukaszem mieliśmy Campusy, jak na te firmy słynne to były one jeszcze tanie, całkiem fajne buty, solidna podeszwa, wygodne itp. Tez normalnie używaliśmy na zimę dlatego już się sciachały :) Jak się impregnowało to nie przeciekały raczej
|
|
|
Wysłano: 2007-04-10 15:12:01
Witaj!
Ja czasem łażę po Tatrach z przyjaciółmi i właśnie niedawno kupiłem buty Zamberlana - nie wiem jeszcze jak będą się spisywać bo na razie w górach pogoda nie do wspinaczki :-)
Przy wyborze korzystałem z porad zawartych tutaj:
|
|
|
Wysłano: 2007-04-13 17:43:34
[quote:c338c6d2ff="Marcin"]Dość pewnie wchodzę na śliskie chodniki i jeszcze ani razu (odpukać) nie udało mi się przewrócić. Tak więc jestem dość zadowolony[/quote:c338c6d2ff]
Cóż.. ja polecam te buty na śliskie chodniki, dobre do citingu, a poza tym jak ktoś jest zmuszany do chodzenia w góry to zdecydowanie dokona najlepszego wyboru kupując HI-TEKI - oszczędność. Słyszałem kilka niepochlebnych opini o HI-TEC, choć sam ich nie testowałem. Za to testowałem buty Campusa i taki wybór także odradzę. Campus to firma której największym priorytetem jest reklama, natomiast jakość produktów jest kiepska. A przynajmniej w porównaniu z innymi firmami.
Od roku regularnie jeżdżę w góry w butach ASOLO Highland (opis niestety ze sklepu: http://sherpa.pl/product_info.php/products_id/972). Polecam bo:
1. Marka o najwyższej renomie
2. Goretexowa membrana
3. Podeszwa marki Vibram
4. Jakieś systemy-bajery
5. Całkowita nieprzemakalność
6. Doskonała oddychalność - nadaje się na temperatury od -20 do +35 stopni (z odczuwalnym komfortem)
|
|
|
Wysłano: 2007-04-15 15:48:18
Tak jak pisałąm Campus to jedna z tańszych firm popularnych a co za tym idzie, nie najlepsza :)
Ale co do Asoli to się zgadzam
|
|
|
Wysłano: 2007-05-28 21:26:19
Żeby nie otwierać nowego tematu.. chcę ostrzec przed firmą Merrell..
Od roku jestem posiadaczem butów tej marki, trzeba przyznać że
wyglądają przyzwoicie, ale nie należą do wytrzymałych. W miejscu zgięć
tworzą się dziury w siateczce buta, wada typowo podlegająca pod
gwarancję (w Cerro Torre przyznali mi rację). Buty wysłali do Warszawy
raz - po dwóch tygodniach przyszła odpowiedź że to nie podlega
gwarancji. Ponieważ w sklepie byli przekonani że to jakaś pomyłka (w
końcu buty nosiły wady z winy producenta) więc wysłali je ponownie. W
końcu dostałem list z informacją: "Nie podlega gwarancji, w razie
wątpliwości możesz dobiegać swoich praw w sądzie powszechnym."
Podpisano: Specjalista od reklamacji XX.
Firma produkuje kiepskiej jakości buty, na które daje gwarancję 1-2
lat, jednak są one z góry odrzucane. Merrell sądzi (i słusznie) że
nikt nie pódzie do sądu sądzić się o parę butów za 300 zł.....
Od razu skopiuję poradę którą ktoś mi podał na innym forum:
"Dlatego jeśli nie zgadzasz się z orzeczeniem rzeczoznawcy - spisujesz w
sklepie protokół niezgodności i czekasz na orzeczenie (kolejne)
Jesli i tym razem orzekną na Twojąniekorzyść - walisz jak w dym do Federacji
Konsumentów, która za zupełną darmochę załatwi tę sprawę.
Swego czasu pałowałem się z rzeczoznawcą jednego ze sklepów. Chodził o buty
Boreala. Rzeczoznawca orzekł że przetarcia wewnątrz buta wywołane były ich
złym wiązaniem i takie tam głupoty...
Czyli wmawiał mi, że idać w góry nie wiazałem butów by narazić siebie na
skręcenie kostek lub w ostateczności obtarcia nóg a sprzedawcę na koszta
reklamacji...
Po spisaniu protokołu niezgodności buciki pojechały do Hiszpanii gdzie
producent orzekł, że jest to wada produkcyjna.
Trwało to ok 3 tygodni - ale w efekcie otrzymałem nowe buciki...
Więc da się!"
Więc się da! :)
|
|
|
Wysłano: 2007-09-09 11:54:14
Najlepiej buty trekingowe, jakiejś dobrej firmy. Warto zainwestować w wygodę i komfort.
|
|
|
Wysłano: 2007-09-10 22:05:32
Kupiłem w zimie butki Zamberlan'a. Przetestowałem je już solidnie w tatrzańskich warunkach i muszę powiedzieć że ich jedyna wadą jest waga. Reszta to same zalety: twarda podeszwa "przegięta" tak ze sama zmusza do chodzenia, solidna skóra która nie boi sie ostrych kamieni, twardy szpic zapobiega uszkodzeniu palców w przypadku "walnięcia" w kamień, język wykonany z jednego kawałka skóry co zapobiega wsypywaniu się śniegu do wnętrza, hydrobloc itd. Buty nie były ani tanie ani drogie czyli tzw "średnia półka" i jestem z nich bardzo zadowolony poza ta wagą. Ale cóż? Nie ma róży bez kolców!
http://www.zamberlan.com/catalog/index.php?lang=en&pg=prod&idprod=14
|
|
|
Wysłano: 2007-09-11 11:10:34
A pro po wyjazdu w Tatry, ponoć byłeś ostatnio w Tatrach, i tak żadnej wzmianki o tym dla nas ?? Nieładnie...
|
|
|
Wysłano: 2007-09-11 13:34:28
Hmmm zapracowany troche jestem bo tworzę własną www ale postaram się poprawić. Zdjęcia to nie problem - gorzej z pisaniem bo od tego palce bolą :-)
|