Olsztyn - niedoceniany ? - Forum

1 2 następna strona ostatnia strona
Nawigacja stron
Autor Wiadomość
Wysłano: 2007-08-19 21:06:08
Ja sam jestem rodowitym Warmiakiem. Nie Olsztyniakiem, ale kocham to miasto, i często w nim bywam bo mieszkam pół godziny drogi od Olsztyna. To piękne, troche prowincjonalne trzeba przyznać, miasto. Jak opisalibyście swoje wrażenia po wycieczce do Olsztyna ?

Jak Olsztyn jest kojarzony w kraju ?
Wysłano: 2007-08-19 21:55:06
Ja w Olsztynie byłam jeszcze w podstawówce, także nie pamiętam wiele, kojarzy mi się z tą bramą i planetarium, ale jeśli patrzeć w skali kraju, to chyba faktycznie mało doceniane bo mało o nim słychać, ja z racji miejsca zamieszkania i wykształcenia kojarzę hasło Olsztyn z tym Olsztynem na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej :)

Ale skoro mieszkasz tak blisko to może skusisz się na krótki opis i jakieś fotki ? :) Taka promocja miasta ;-)
Wysłano: 2007-08-20 10:17:11
Paręnascie lat temu bywałem w Olsztynie służbowo raz na kwartał. Bardzo dziś załuję że nigdy nie zostałem jeden dzień dłużej by zobaczyć to miasto. Teraz mam tak strasznie daleko... A na pewno jest co zobaczyć!
Rzeczywiście niewiele sie o Olsztynie słyszy - chyba spokojne miasto; jak coś wybucha czy kogoś cwiartuja z posoleniem czy bez to zwykle Wrocław, Warszawa, Kraków, Łódź. Napisz coś o swoim mieście - może zachęcisz nas do wpisania tego miasta w plan następnej podróży.
Wysłano: 2007-08-21 11:32:06
Ja szczerze mówiac znam w Olsztynie tylko okolice dworca PKP i PKS :oops: z wakacyjnych przesiadek.....
Przylaczam sie wiec do prosb o pokazanie uroków tego miasta
Wysłano: 2008-09-07 12:00:44
Jako rodowity olsztynianin a zamieszkujący od 3 lat w Poznaniu musze przyznać ze Olsztyn jest pięknym miastem ze względu na bogactwo zieleni, Las Miejski i opczywiście okoliczne jeziora, nienalezy także pominąć urokliwej starówki z średniowiecznym zamkiem i katedrą
Wysłano: 2008-09-10 12:12:09
Olsztyn to miejsce magiczne pod każdym względem i o każdej porze roku. Zapraszam na wycieczkę przygotowaną przez mnie. Pozdrawiam.
Wysłano: 2008-10-31 23:33:04
Olsztyn kojarzę z Uniwesytetem Warmińsko-Mazurskim oraz z pewną pizzerią (nazwy nie pamietam)Otóz, podczas jednego z pobytów zagranicznych zamówiłem w jakiejś pizzerii Pizzę ala Desperado. Napis w nawiasie głosił, że pizza ta jest bardzo pikantna. Zamówiłem, zjadłem i ... nie zrobiła na mnie żadnego wrażenia.
Nie minęły wakacje, zjawiłem się w Olsztynie wraz z małżonką. Postanowiliśmy pójść na pizzę. Zamówiłem pierwszą lepszą i ... nie dałem rady. Zjadłem tylko połowę, a w menu nie było żadnego ostrzeżenia, że jest jakaś wyjątkowa.
Wysłano: 2009-08-22 12:16:54
Mieskalem w Olsztynie 8 lat
Miasto ma sporo zieleni ,parków,itp etc.
Wydaje mi się że Olsztyn zbyt mało się promuje.
A miasto samo w sobie ok.
Zamek,starówka obserwatorium fajna sprawa
NA starówce duzo malenkich kafejek
P.s.A kto z olsztyniaków pamięta legendarny Come-In?:D
pozdrawiam
Wysłano: 2011-08-18 20:22:37

Witam,

mimo, że jestem z Poznania -bywałam w swoim życiu w Olsztynie kilkakrotnie.

Z początku -przed przyjazdem tam- przyznam, że Olsztyn, Warmię i Mazury miałam już "zawczasu" wrzucone do jednego worka z napisem "MAZURY" ;) Oczywiście stereotypy zrobiły swoje, a i ja uprzedzona zawczasu do "naszego krajowego, naczelnego i przereklamowanego wakacyjnego rejonu Polski" też nie drążyłam tematu, by dowiedzieć się czegoś więcej...

Nie wiedziałam, że Warmia i Mazury to nie to samo; nie wiedziałam wielu, wielu rzeczy...

Jakże się myliłam! :)

Życie mnie skorygowało, a już na wstępie miasto -zaczarowało! ;)

Wysoka Brama, Zamek, Starówka, amfiteatr, kafejki, klimat miasta; nawet dworzec PKP, tak inny, niż w moim rodzinnym Poznaniu... Zresztą Poznań przy Olsztynie wydaje mi się miejscem bez wyrazu, bez klimatu, tej charakterystycznej kameralności... Miasto anonimowych ludzi, w którym czasami sama czuję się jak turystka, ale raczej w pejoratywnym tego słowa znaczniu.

Po prostu Poznań przy Olsztynie w moich oczach wiele traci (choć na pewno jest to moja subiektywna opinia i nie każdy się ze mną zgodzi).

Być może jest o wiele większym miastem, o wiele bardziej wypromowanym, ale to Olsztyn wybrałabym jako moje miasto nr 1.

http://mojewyprawy.com

-moja strona o podróżach :)

Wysłano: 2011-08-19 09:39:41

Olsztyn-dla mnie masto przepiękne (starówka -ryneczek i kamieniczki, ratusz, zamek).Byłam po raz drugi w ub roku, przy okazji pobytu na Mazurach.Droga z Mrągowa była w przebudowie i do Olsztyna dotarliśmy dosłownie slalomem ale resza wyprawy fajna!Połaziliśmy, pozachwycaliśmy się, zrobilam kilka fajnych fotek.Zaraz poszukam i wrzuce tu!

Ostatnio edytowany: 2011-08-19 09:40

1 2 następna strona ostatnia strona
Nawigacja stron

Społeczność

Posiadamy:
5186 użytkowników,
136112 zdjęć,
14042 postów.
631 wycieczek,
285 miast,

Newsletter

Twój e-mail:
Twoje imię:
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Ostatnio na forum

Świat wycieczki
Strona główna | Kontakt | Regulamin

Zwiedzaj Świat 2008 - Turystyka na Świecie
Lukana Łukasz Piernikarczyk
Przewodnik, turystyka na Świecie - Turystyka w najlepszym wydaniu