Zwiedzaj Świat - turystyka, Świat
Powrót do strony głównej

Pałac w Osieku ( powiat oświęcimski) - Forum

Forum -> Polskie Szlaki -> Wycieczki -> Pałac w Osieku ( powiat oświęcimski)
Autor Wiadomość
Wysłano: 2009-01-27 08:23:15
Czytałam kiedyś o tym pałacu,dokładnie nie pamiętam historii miejsca(ale to sobie znajdę w necie),moją uwagę przykuło to,że po wojnie nie pozwolono właścicielom wrócić do pałacu.Nie ma się co dziwić,takie mieliśmy wtedy władze...

Wysłano: 2009-01-27 09:23:02
W 2000 roku spadkobierca , Maciej Rudziński. odzyskał pałac :-) W czasie wojny rozina rudzińskich zmuszona była opuścić pałąc, ale nie znam powodów tej decyzji. Natomiast w 1945 roku pałac upaństwowiono i przez te długie lata niestety sukcesywnie popadał w ruinę, choć miejscowe władze starały sie zachować go w dobrym stanie.

Wysłano: 2009-01-27 10:26:54
Tak,dokładnie było.Za czasów ustroju komunistycznego nie dbano o zabytki.Wiele takich skarbów przeszłości nie przetrwało do dziś.To smutne...

Wysłano: 2009-01-27 10:42:12
Z zewnątrz ten pałacyk rewelacyjnie nie wygląda, przydał by się tam dobry gospodarz z dobrą sakiewką co by mu na renowację wystarczyło.
Ciekaw jestem jak wygląda ten obiekt w środku ?

Wysłano: 2009-01-27 10:48:10
Właśnie!Sama jestem ciekawa!Ale takie budynki na ogół są niedostępne ze względów bezpieczeństwa,albo po prostu pozamykane ogromniastą kłódą ;-)

Wysłano: 2009-01-27 13:39:26
Ci, którzy mieli okzaję byc w jego wnętrzach , w czasch gdy był jeszcze własnosicia państwa porównuja świetnośc jego wnętrz do wawelu, w szczególności zachwyciła ich wspomniana sala balowa. Z zewnatrz pałacyk jest bardzo zaniedbany, tak jak i jego otoczenia, które starałm się pokazac na zdjęciac. To taki Angkor po polsku ;-)

Wysłano: 2010-02-03 21:51:56
WITAM SERDECZNIE
PROSZĘ NAPISAĆ NA FORUM CZY JEST JAKAŚ MOŻLIWOŚĆ ZWIEDZENIA TEGO PAŁACU,PONOĆ JEST TAM NIEWIELKIE MUZEUM ALE NIGDZIE NIE MA NA TEN TEMAT ŻADNYCH INFORMACJI

Ostatnio na forum

Polecamy wycieczki

samochodem po Portugalii

Dni: 7
Trasa: Portugalia Portugalia

Dublin w weekend

Dni: 3
Trasa: Polska Polska » Irlandia Irlandia

Włochy

Dni: 8
Trasa: Włochy Włochy

Anglia