| Forum -> Polskie Szlaki -> Wycieczki -> Pałac w Osieku ( powiat oświęcimski) | |
| Autor | Wiadomość |
|
Wysłano: 2009-01-27 08:23:15
Czytałam kiedyś o tym pałacu,dokładnie nie pamiętam historii miejsca(ale to sobie znajdę w necie),moją uwagę przykuło to,że po wojnie nie pozwolono właścicielom wrócić do pałacu.Nie ma się co dziwić,takie mieliśmy wtedy władze...
|
|
|
Wysłano: 2009-01-27 09:23:02
W 2000 roku spadkobierca , Maciej Rudziński. odzyskał pałac :-) W czasie wojny rozina rudzińskich zmuszona była opuścić pałąc, ale nie znam powodów tej decyzji. Natomiast w 1945 roku pałac upaństwowiono i przez te długie lata niestety sukcesywnie popadał w ruinę, choć miejscowe władze starały sie zachować go w dobrym stanie.
|
|
|
Wysłano: 2009-01-27 10:26:54
Tak,dokładnie było.Za czasów ustroju komunistycznego nie dbano o zabytki.Wiele takich skarbów przeszłości nie przetrwało do dziś.To smutne...
|
|
|
Wysłano: 2009-01-27 10:42:12
Z zewnątrz ten pałacyk rewelacyjnie nie wygląda, przydał by się tam dobry gospodarz z dobrą sakiewką co by mu na renowację wystarczyło.
Ciekaw jestem jak wygląda ten obiekt w środku ? |
|
|
Wysłano: 2009-01-27 10:48:10
Właśnie!Sama jestem ciekawa!Ale takie budynki na ogół są niedostępne ze względów bezpieczeństwa,albo po prostu pozamykane ogromniastą kłódą ;-)
|
|
|
Wysłano: 2009-01-27 13:39:26
Ci, którzy mieli okzaję byc w jego wnętrzach , w czasch gdy był jeszcze własnosicia państwa porównuja świetnośc jego wnętrz do wawelu, w szczególności zachwyciła ich wspomniana sala balowa. Z zewnatrz pałacyk jest bardzo zaniedbany, tak jak i jego otoczenia, które starałm się pokazac na zdjęciac. To taki Angkor po polsku ;-)
|
|
|
Wysłano: 2010-02-03 21:51:56
WITAM SERDECZNIE
PROSZĘ NAPISAĆ NA FORUM CZY JEST JAKAŚ MOŻLIWOŚĆ ZWIEDZENIA TEGO PAŁACU,PONOĆ JEST TAM NIEWIELKIE MUZEUM ALE NIGDZIE NIE MA NA TEN TEMAT ŻADNYCH INFORMACJI |
|